Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

Motor van de zaak: aantrekkelijk door investeringsaftrek

Motor van de zaak aantrekkelijk door investeringsaftrek

Een motor van de zaak wordt steeds populairder. Dat is goed te begrijpen, want de bijtelling voor een motor van de zaak varieert van enkele tientallen tot enkele honderden euro’s. Een motor van de zaak biedt niet alleen fiscale voordelen. Het is een handig vervoersmiddel om bij files (met gepaste snelheid) door te rijden en ook parkeertechnisch vallen de kosten, vergeleken met een auto, erg mee.

Fiscale voordelen

De belastingdienst maakt het aantrekkelijk om in een motor of scooter te investeren. Als ondernemer kan je namelijk gebruikmaken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De KIA bedraagt maximaal 28% van de aanschafwaarde. Auto’s zijn van deze regeling uitgesloten, maar voor motoren geldt deze uitsluiting niet.

Let op: elektrische motorfietsen zijn vanaf 1 januari 2022 van de Milieulijst geschrapt en komen daarom niet meer in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Aftrekbare kosten

De kosten van het bezit en het gebruik van de motor van de zaak, bijvoorbeeld de afschrijving, brandstof, onderhoud, belasting en verzekering, zijn aftrekbaar. Dit geldt ook voor onmisbare items, zoals een helm, kleding, laarzen en andere accessoires. Het maakt daarbij niet uit (naar redelijkheid) wat voor motor je koopt en welke toebehoren je nodig hebt.

Bijtelling voor een motor van de zaak

De werkelijke kosten van de privé gereden kilometers van de motor op de zaak moet je als privé-voordeel opgeven bij je belastingaangifte. Als je geen privékilometers hebt gemaakt, hoef je niks op te geven. De kilometers die je voor woon-werkverkeer maakt worden als zakelijke kilometers aangemerkt.

De bijtelling voor je motor wordt berekend op basis van de werkelijke kosten: deel het totaal aantal kilometers dat je privé hebt gereden door het totaal aantal gereden kilometers x de kosten van de motor (kosten + de afschrijving in dat jaar). We raden je aan een kilometeradministratie bij te houden, maar dit is niet verplicht. Je mag je privékilometers namelijk ook op een andere manier aantonen. Hierbij moet je uitgaan van een redelijke schatting.

Je kan de bijtelling voor werknemers en DGA’s aanwijzen als eindheffingsloon en hoeft de loonheffing niet op het salaris van de werknemer in te houden. Als werkgever moet je dan wel maximaal 80% loonheffing over de bijtelling betalen.

Hoe zit het met de btw?

Als de motor tot het ondernemingsvermogen wordt gerekend, kan de omzetbelasting op aanschaf, gebruik en onderhoud worden teruggevraagd. Er hoort echter wel een correctie privégebruik plaats te vinden, als de motor ook privé wordt gebruikt.

Woon-werkverkeer wordt binnen de btw als privégebruik gezien. De grondslag hiervoor zijn de gemaakte kosten, vermeerderd met 20% van de aanschafkosten. Over de aan de grondslag toe te rekenen privékilometers moet je btw afgedragen.

Als de motor voor de btw tot het privévermogen behoort, kan de btw over het onderhoud en gebruik (dus niet de aanschaf btw) worden afgetrokken voor zover de motor wordt gebruikt voor zakelijke doeleinden. Voor de btw bij aankoop geldt geen aftrek van voorbelasting.

Hoe zit het met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)?

Als de motor als bedrijfsmiddel wordt aangekocht kan hiervoor de investeringsaftrek worden geclaimd. Let wel op dat er tegenwoordig diverse varianten op de motor zijn die wellicht wel onder de categorie ‘auto’ worden geschaard. Hierop is dan geen investeringsaftrek mogelijk.

Advies over de fiscale voordelen van een motor van de zaak?

Onze adviseurs denken graag met je mee over de mogelijkheden voor jouw bedrijf en werknemers. Ze adviseren je graag over hoe je dit fiscaal gezien zo gunstig mogelijk kunt inrichten. Neem contact met ons op.

naar inspiratie overzicht